بیماری عروق کرونر قلب با شناخت عوامل خطر

بیماری عروق کرونر قلب به شرایطی گفته می شود که در آن جریان خون ورودی به قلب توسط ایجاد یک توده چربی در عروق کرونر، بسته می شود.با گذشت زمان، چربی دردیواره شریان ها رسوب می کند. این فرایند به عنوان آترواسکلروز شناخته میشود.
شناخت عوامل خطر:عوامل متعددی خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر را افزایش می دهد که عمده ترین آنها عبارتند از سیگار، کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت. در مقابل ترک سیگار، حفظ وزن سالم، خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و ورزش کردن می تواند این عوامل خطر را تا حدودی کاهش دهد. یک رژیم غذایی سالم و متعادل در کنار ورزش و فعالیت بدنی می تواند به حفظ وزن و فشار خون و کاهش کلسترول کمک کند و منجر به بهبود سلامت قلب شود. شیوه زندگی سالم همچنین می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 که خود منجر به بیماری عروق کرونر قلب می شود را کاهش دهد و منجر به جلوگیری از سایر بیماری های دیگر از قبیل بیماری های کلیوی و برخی سرطان ها شود. با این حال برخی از عوامل خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب چندان قابل دستکاری نیستند:

سابقه خانوادگی بیماری های قلبی: اگر یکی از اقوام نزدیک شما مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی باشد، شما نیز در معرض خطر هستید.

سن: این بیماری در افراد مسن تر بیشتر بروز می کند.

جنس: مردان بیشتر از زنان دچار بیماری عروق کرونر قلب می شوند.

اگر شما در زمره گروه های پرخطر هستید، هنوز هم می توانید با تغییر در شیوه های زندگی قلب خود را محافظت کنید:

ترک سیگار: اگر شما یک فرد سیگاری هستید، توقف این روند بزرگ ترین گام برای کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی است. افراد سیگاری تقریبا دو برابر بیش از دیگران در معرض حمله قلبی هستند. اما ظرف یک سال بعد از ترک خطر ابتلا به حمله قلبی به مقدار زیادی کاهش می یابد. سیگاری های دست دوم نیز در معرض بیماری قلبی هستند. مواد شیمیایی موجود در سیگار مانند نیکوتین و منوکسید کربن می توانند باعث آسیب به دیواره عروق قلب و رسوب چربی شوند، افزایش ضربان قلب و فشار خون را به همراه داشته باشند، منجر به کاهش میزان اکسیژن در خون شوند، خطر لخته خون را افزایش دهند.

رژیم غذایی متعادل: یک رژیم غذایی متعادل خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را کاهش می دهد. شما باید سعی کنید حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات مختلف در روز مصرف کنید، مقدار زیادی از غذاهای نشاسته دار، به ویژه نان سبوس دار، برنج قهوه ای و ماکارونی، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و سایر منابع غنی از پروتئین، شیر و لبنیات کم چرب، باید در دستور غذایی حتما لحاظ شود.

رابطه فیبر و بیماری های قلبی: مقدار زیادی فیبر برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 مفید است. بزرگسالان باید حداقل روزانه 30 گرم فیبر مصرف کنند.

منابع غنی از فیبر عبارتند از نان سبوس دار، غلات کامل، میوه و سبزیجات، سیب زمینی شیرین، جو دو سر، لوبیا، نخود فرنگی، عدس، آجیل و دانه ها.

کاهش مصرف چربی: حذف منابع چربی بخصوص چربی های اشباع و ترانس به منظور جلوگیری از افزایش کلسترول ضروری است. روغن ماهی، روغن های گیاهی، آجیل و دانه ها باید جایگزین کره، پنیر پرچرب، بیسکوئیت، کیک، بستنی، روغن نارگیل و روغن نخل شود.

قند کمتر: بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها حاوی قند اضافه هستند و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و به تبع آن بیماری های قلبی را افزایش می دهند. میزان قند مصرفی نباید بیش از 5 درصد کل انرژی دریافتی را به خود اختصاص دهد.

کاهش نمک: بدن شما به مقدار کمی نمک نیاز دارد. چون مصرف بالای آن با خطر ابتلا به بیماری های قلبی و فشار خون همراه است. بزرگسالان باید کمتر از 6 گرم نمک در روز دریافت کنند که معادل 1 قاشق چایخوری است. غذاهای فرآوری شده حاوی مقادیر زیادی نمک و سدیم است و باید از مصرف آنها دوری کرد. چک کردن برچسب مواد غذایی و اجتناب از خرید مواد غذایی با نمک و سدیم بالا مفید است.

ورزش منظم: فعالیت بدنی سطح فشار خون و کلسترول را پایین نگه می دارد. بزرگسالان باید حداقل 150 دقیقه ورزش متوسط در طی هفته انجام دهند. یعنی تقریبا 30 دقیقه ورزش در 5 روز هفته.

 

 

 

 

تاریخ آخرین بروزرسانی   :  1394-10-30 11:30        برو بالای صفحه نسخه قابل چاپ     
 
تمامی حقوق این سایت متعلق به واحد غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز می باشد
استفاه از مطالب باذکر منبع بلامانع است